اصول دوازده ماده ای برد مضاعف
چگونه می توان بدون زمین زدن دیگری برنده شد؟ چگونه می توان منافع خود را در گرو تقویت منافع دیگری دانست؟ یکی از ابزارهای مهم و حیاتی در ارتباطات موفق، اصول دوازده ماده ای برد مضاعف است. رعایت ۱۲ ماده زیر شما را در دستیابی به این مهم یاری می کند.
احترام متقابل
آنچه موجب می شود که شما با رفع مسائل و اختلافات، نیاز ها و خواسته هایتان را برآورید، حس احترام به خود است. از طرف دیگر، تنها زمانی متر صد هستید، با حل معضلات، نیازها و تقاضاهای دیگران را برآورید که در نزد شما از احترام و تکریم کافی برخوردار باشند. به هر تقدیر، احترام دوجانبه، انگیزه ای است برای برد دوجانبه.
در جستجوی زمینه های مشترک باشید
در مسائل و اختلافاتی که بین ۲ نفر وجود دارد، به ندرت ممکن است هیچ زمینه مشترکی یافت نشود. اگر با دقت به کند و کار بپردازید به نقطه نظرهای مشابهی دست خواهید یافت که به سهولت می توانید بنای توافق را بر این پایه ها استوار کنید.
اهداف، نیازها و نگرانی ها را مطرح کنید
در هر شرایطی شما خواسته ها، نیازها و توقعاتی دارید که هر گاه جامه عمل بپوشند موجب خرسندی شما را فراهم می کنند. به عکس نگرانی هایی دارید که میل ندارید هرگز تحقق یابند زیرا به گونه ای برای شما، خانواده و اطرافیانتان زیان آورند. این شرایط برای هر فرد دیگری صادق است.
برای این که شرایط او را کاملاً درک کنید باید امور را از نگاه او ببینید و با پرس و جو، از چیزهایی که موجب نگرانی او می شود، سردرآورید. وقتی خواسته ها، نیازها و دلواپسی های خود و فرد دیگری را کنار هم روی کاغذ بنویسید و با هم مقایسه کنید، نقاط مشترک را به وضوح رؤیت می کنید. این نقاط مشترک، زمینه های بارور و مساعدی هستند که می توان شالوده ی همدلی و وحدت را بر روی آن بنا کرد. عباراتی نظیر «من و تو هر دو همین را می خواهیم» و یا «من معتقدم برای هر دوی ما انجام این کار صلاح نیست» می تواند سرآغاز یک مذاکره منصفانه باشد و با شرایطی که فراهم می آورد طرفین را به همکاری در جهت رفع کشمکش و حل مسائل فی مابین برانگیزد. با اصول دوازده ماده ای برد مضاعف متفاوت عمل کنید.
اگر لازم است، مسئله یا مورد اختلاف را مطرح کنید
اگر احساس می کنید که به هیج وجه نمی توانید به توافق برسید، مورد اختلاف را از زاویه ی دیگری بررسی کرده و به شکل دیگری آن را مطرح کنید. گاهی اوقات دیدگاه های متفاوت، عبارات مختلف و تکیه بر کلمات دیگر می تواند راهگشای یک شرایط حاد و بحرانی باشد.
نتایج قابل قبول دو طرف را کانون توجه قرار دهید
هر یک از شما چه می خواهید؟ اگر مدیر شرکتی هستید و با اعضای هیئت مدیره در برابر مسئله های به این نتیجه رسیده اید که فضای شرکت باید مطمئن تر و شادتر باشد، به سهولت می توانید راه حلی بیابید. زیرا چارچوب و هدف مشترکی را پیش رو دارید که می توانید به اتفاق یکدیگر در تحقق آن بکوشید.
انعطاف پذیر باشید و راه حل های مختلف را بررسی کنید
به ندرت دیده می شود که مسئله ای تنها یک راه حل داشته باشد. حل و فصل کردن اختلافات برای حصول رضلیت همگان در شرایطی که یک راه حل و یا چند راه حل متوازن وجود دارد، اگر ناممکن بانباشد حداقل بسیار مشکل است. بنابراین راه های مختلف حل مسئله را در ذهن خود داشته باشید. هر چه تعداد این راه ها بیشتر باشد بهتر است. همچنین به خاطر داشته باشید که چه چیزهایی مورد قبول شما نیست.
ذهن خود را باز نگه دارید
خشک مغزی، انعطاف پذیری، تعصب، تنگ نظری و فکر کلیشه ای، هر تلاشی را برای رفع کشمکش ها خنثی می کند. هر چه بیشتر در پیرامون مسئله ای به کندوکاو بپردازید و هر چه بیشتر چاره اندیشی کنید، امکان موفقیت شما در حل و فصل مسائل افزایش می یابد. زیرا ذهن تان به روی راه حل های متعدد گشوده می شود.
ذهن شما مانند یک چتر نجات است، تنها زمانی می تواند کار کند که باز شده باشد.
مثبت باشید نه منفی
رفتار زاییده ی رفتار است. عباراتی از قبیل «ما هرگز به جایی نمی رسیم» و یا «تو کاملاً اشتباه می کنی» نمونه های از آیه یأس هستند که منفی بافان با اظهار آنها دایره ای از عمل و عکس العمل های منفی و بحث و جدل های مستمر و بی حاصل را به وجود می آوردند و در نتیجه راه به جایی نمی برند.
قبل از ابراز مخالفت، دلایل خود را برای رد نظریات فرد دیگر مطرح کنید. اگر احساس می کنید که حرف ها مرتباً تکرار می شوند با صراحت و بی پرده بگویید: «من تصور می کنم که ما چندین بار به این موضوع پرداخته ایم و پیشنهاد می کنم که چند دقیقه ای استراحت کوتاهی داشته باشیم.» و پس از چند دقیقه تنفس، گفتگو را با ذکر عبارات مثبتی از قبیل «من موافقم که…»، در یک چارچوب مثبت مطرح کنید.
در کنار هم به حل و فصل مسائل بپردازید
در مقابل هم نشتن به هنگام اختلاف، فضایی مشاجره آمیز به محفل می دهد. برای پرهیز از این حالت، در کنار فرد دیگر بنشینید. در چنین شرایطی این احساس پدید می آید که هر دو طرف کنار هم به حل و فصل مسائل خود می پردازند.
کلمه «اما» را از فرهنگ لغات خود بزدایید
وقتی کلمه ی «اما» در جملات خود به کار می برید، در حقیقت مطالبی را که در گذشته مورد بحث قرار گرفته است نفی می کنید و به این ترتیب نقطه نظرهای طرف مقابل را نادیده می گیرید. جملاتی از قبیل «بله، من منظور شما را می فهمم اما…، گزارش خوب بود اما…، کار شما خوب بود اما…» مسبب تنش ها و اختلافات فراوانی است. بنابراین، این کله و کلمات مشابهی مانند «باوجو این» و «هرچند» را از فرهنگ لغات حذف کنید.
جملات «موافقم… نقطه نظرهای شما را می فهمم… از اینکه این موضوع مورد توجه شماست سپاسگزارم.» را جایگزین عباراتی کنید که با «اما» و «با وجو ابنکه» شوع می شوند.
اگر شیوه ی برخورد شما با مسائل ثمربخش نیست، در آن تغییری به وجود آورید
اغلب به هنگام بحث و گفت گو عبارت «من صدهزار بار این را به تو گفته ام» را بین دو نفر شنیده اید. باید به چنی افرادی گفت که اگر انجام عملی صدبار یا پانصدبار اول نتیجه بخش نیست، به احتمال زیاد این بار هم بی نتیجه خواهد بود. بنابراین بهتر است در رویه ی خود تغییری به وجود آورید و یا اگر لازم است محیط گفت و گو را عوض کنید. مهم نیست که چه چیزی را تغییر می دهید. آنچه مسلم است شرایط فعلی مفید و ثمر بخش نبوده است. انعطاف پذیری، استفاده از چارچوب ذهنی فرد دیگر و نگاه کردن به مسائل از درچه چشم او ابزارهای اصلی خروج از چنین شرایط یکنواخت و بی حاصل است.
نفس عمیق بکشید
برای جست و جوی راه حل و نزدیک شدن به طرف مقابل، باید از همه نیروی ذهنی خود کمک بگیرید. فشار روانی و تنش مانع کار مؤثر مغز می شود و اجازه نمی دهد که آدمی درست بیندیشد. یک یا چندبار نفس عمیق بکشید و شاهد نتایج حیرت انگیز آن باشید.
در این مقاله با دوازده اصل برای مقابله با اختلاف و تعارض آشنا شدید. با دقت به آنها بیندیشید و ببینید چگونه می توانید از این اصول در زندگی روزانه خود بهره جویید. هنگامی که افراد موفق از این اصول ارتباطی بهره می جویند، با هوشیاری رفتارشان را زیر نظر بگیرید. مطمئناً شما هم با به کار بردن این تکنیک ها از نتایج ارزنده ی آن خشنود خواهید شد.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.