تاریخچه بیمه در جهان
پیشگفتار
تاریخچه بیمه در جهان
تاریخچه بیمه در جهان به ایران باستان بر میگردد ، درگذشتههای دور، اولین نمونه های بیمه درایران باستان یافت شده است . طبق پژوهش های باستان شناسان ولوحهها و اسنادبه دست آمده، تخت جمشید فارغ از تمام شگفتیهایش ازیك جنبه انسانی نیز نسبت به بناهای هم عصرخود برخوردار است.
براساس خشت نوشته های پیداشده درتخت جمشید، تمام کسانی که درتخت جمشیدکارمیکردند و حقوق می گرفتند درآن زمان بیمه بوده اند.
بيمه به شکل سنتي آن به مفهوم وجود نوعي تعاون و همياري اجتماعي بمنظور سرشکن کردن زيان فرد و يا افراد معدود بین همه افراد گروه یا جامعه در ایران سابقه طولاني داشته و همواره مردم اين مرز و بوم با الهام از تعاليم اسلامي و فرهنگي خود براي کمک به جبران خسارت هاي ناخواستهاي که براي ديگر هموطنان و حتي مردم ديگر کشورها پيش ميآمد فعال و پيش گام بودهاند.
نخستین نوع بیمه که قبل از سده نوزدهم مورد عمل قرار گرفته، بیمه باربری دریایی است، بقیه رشته ها کم و بیش بعد از انقلاب صنعتی به تدریج از این زمان به بعد شروع شده است. دومین رشته، بیمه آتش سوزی است که بعد از آتش سوزی مهیب لندن به فکر اندیشه گران رسید.
نوع دوستی، نوع پروری و معاضدت (یکدیگر را یاری کردن) از ارکان اصلی پیدایش بیمه بوده است. صندوق های تعاونی نظیر صندوق کمک به بازماندگان سربازان و رزم آورانی که در مصاف با دشمن کشته می شدند، یا صندوق پرداخت هزینه کفن و دفن برای کسانی که از دنیا می رفتند و بازماندگانشان توان مالی تامین هزینه ها را نداشتند در زمانهای قدیم رایج بوده است.
کلا” امر تعاون بسیار قدیمی است زیرا همه پیشوایان مذاهب و ادیان نیز کرارا” به آن اشاره کرده اند. تعاون و نوعی بیمه که به آن بیمه متقابل می توان اطلاق کرد، در قرون وسطی نیز رایج بود .
سیر تحول بیمه
تعاون و کمک های متقابل تا اوایل سده چهاردهم میلادی یعنی تا پیدایش بیمه به مفهوم حرفه ای آن باقی ماند. به نظر بسیاری از مولفان، بیمه به مفهوم واقعی و امروزی آن در سده چهاردهم بوجود آمد. سوابق تاریخی نشان میدهد که در سال 1393 میلادی در یک دفتر رسمی در ژنو ، طی یک ماه 80 قرارداد بیمه منعقد شد.
آغاز حرفه بیمه گری
توسعه بیمه سبب جلب توجه و تمایل بازرگانان به حرفه بیمه گری و صدور بیمه نامه شد. از سده پانزدهم، شماری از بازرگانان فعالیت خود را به صدور بیمه نامه منحصر کردند و حرفه بیمه گری اهمیتی خاص یافت. در سال 1552 در شهر ” فلورانس ” کانونی از بیمه گران با سازمانی مجهز تشکیل شد.
در سده هفده، قهوه خانه های لندن محل ملاقات ادیبان، تجار و دلالان بود. در این قرن، قهوه خانه ها نقش مهمی در زندگی اجتماعی مردم انگلستان بازی می کردند. در قهوه خانه های لندن، اخبار مهم روز رد و بدل می شد و مسائل اقتصادی و سیاسی نیز مورد بحث قرار می گرفت.
همچنین معاملات بزرگی و حتی حراج ها در قهوه خانه ها انجام می شد. همان طور که گفتیم یکی از این قهوه خانه ها متعلق به ” ادوارد لوید ” در ” تاور استریت ” بود که موقعیت مناسبی از نظر نزدیکی به اداره نیروی دریایی داشت.
در سال 1691 ادوارد لوید از تاور استریت به محلی که نبش خیابان ” لمبارد ” و کوچه ” آپ چرچ ” قرار داشت نقل مکان کرد. در نزدیکی این محل سایر قهوه خانه ها ی معروف آن زمان لندن نیز قرار داشتند و بیمه گران، دلالان، سفته بازان انگلیسی، ایتالیایی، فرانسوی، یهودی و دیگرتجار و نجیب زادگان به قهوه خانه های مزبور رفت و آمد میکردند.
در سال 1697 تا اوایل 1967، لوید به انتشار روزنامه ای پرداخت به نام اخبار لویدز که در آن اخباری از نقاط مختلف جهان که مورد توجه عموم بود و اخباری که مورد توجه خاص مشتریان وی قرار داشت، درج می شد. به هر حال در حدود بیست سال پس از انتشار نشریه لویدز، قهوخانه مزبور مهمترین مرکز معاملات بیمه ای شده بود.
در سال 1760 نشریه دیگری موسوم به کشتیرانی و حمل و نقل کالا منتشر شد. تا سال 1760، قهوه خانه لوید مهمترین مرکز برای بیمه کردن خطرهای دریایی بود. عملیات بیمه گران لویدز حدود 152 سال در گوشه غربی طبقه دوم عمارت بورس لندن ادامه داشت و پس از متجاوز از یک قرن و نیم فعالیت به عمارت اختصاصی لویدز منتقل شد.
امروزه موسسه لویدز لندن از نظر تشکیلات به سه قسمت مجزا از یکدیگر تقسیم می شود. قسمت اطلاعات، نمایندگان لویدز و سرانجام بیمه گران.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.